
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Sól – zdrowe zamienniki kuchennych artykułów
Sól kuchenna to artykuł spożywczy stosowany w niemal każdym domostwie. Budzi mnóstwo kontrowersji, a jej przeciwnicy wskazują przede wszystkim na usuwanie minerałów i witamin z organizmu na skutek nadmiernego spożycia. Drugą stroną medalu jest jednak korzystne wsparcie dla wielu procesów biologicznych. Gdzie zatem leży złoty środek? Oczywiście w wyborze zdrowszych odmian soli, które oprócz prozdrowotnych wartości jednocześnie wzbogacają smak każdej potrawy i wydobywają z nich to, co najlepsze.
Sól – odkryj prozdrowotny potencjał poszczególnych odmian
Doskonałym przykładem może być czarna sól. Jej zastosowanie pomaga usuwać wzdęcia i wsparcia. Jednocześnie zapobiega skurczom mięśni dzięki zawartości odpowiedniej ilości potasu. Natomiast co samego użycia w kuchni, uchodzi za główny dodatek potraw kuchni indyjskiej. Jej wyrazisty aromat wzbogaca również smak pikantnych sosów. Z kolei wybierając sól ziołową idealną do mięs, sałatek oraz kuchni wegańskiej, zadbasz o poprawne funkcjonowanie układu krążenia. A co powiesz na różową himalajską odmianę regulującą gospodarkę wodną organizmu oraz wspomagającą leczenie układu oddechowego? Jak widać, każdy rodzaj odznacza się korzystnymi właściwościami.
Sól nie tylko do kuchni. Wykorzystaj ją do pielęgnacji ciała
Sól to nie tylko produkt, który możesz wykorzystać na talerzu. Przykładowo, wspomniana różowa odmiana himalajska to atrakcyjny dodatek kąpielowy. Jej właściwości przyczyniają się do oczyszczenia i detoksykacji organizmu, jak i odprężenia całego ciała po ciężkim dniu. Warto ją użyć w ten właśnie sposób, aby złagodzić bóle mięśni i stawów. Jednocześnie niweluje stany zapalne skóry, a także wspomaga walkę z trądzikiem. Sięgnij więc po nią i skorzystaj również z potencjału pielęgnacyjnego.