
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Ryż ekologiczny – źródło energii
Ryż to najstarsza roślina uprawna, która nie była poddawana żadnym zmianom, dlatego też jest najlepiej tolerowana przez ludzki organizm. To bogate źródło węglowodanów złożonych, czyli takich, które dostarczają energii. Ponadto zawiera wiele cennych minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo i cynk. Nie brakuje w nim także witamin z grupy B i PP oraz bardzo ważnego dla ludzkiego organizmu błonnika i białka.
Dlaczego warto jeść ryż?
Ryż ekologiczny jest doskonałym składnikiem diety lekkostrawnej. Warto wprowadzić go do jadłospisu, jeśli cierpisz na problemy związane z układem trawiennym. Poleca się go w trakcie odchudzania, bo na długo utrzymuje uczucie sytości. Nie bez znaczenia jest także to, że pozbawiony jest glutenu, więc bezpiecznie mogą go jeść chorzy na celiakię. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, ryż nie powoduje gwałtownego wydzielania insuliny, więc polecany jest także cukrzykom. Pamiętaj jednak, że długie gotowanie podnosi jego indeks glikemiczny. Regularne spożywanie ryżu pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Co więcej, reguluje poziom cholesterolu.
Ryż ekologiczny – pyszny dodatek do każdej kuchni
W naszym asortymencie umieściliśmy szeroki wybór gatunków ryżu, tak abyś z łatwością znalazł swój ulubiony. Wybieraj spośród okrągłych i długich ziaren, a także białych, czarnych i brązowych odmian. Nasz ryż pochodzi z certyfikowanych, ekologicznych upraw, więc masz pewność, że jest bezpieczny dla Twojego zdrowia. Doskonale sprawdzi się jako baza obiadu, a także dodatek do zapiekanek, sałatek i zup. Miłośnicy egzotycznych dań przygotują na jego podstawie potrawy inspirowane azjatycką kuchnią, a tradycjonaliści z powodzeniem dodadzą do typowo polskich przepisów. Przygotujesz z niego także pyszne desery, bo świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami.