
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Rośliny strączkowe – nie tylko dla wegan
Rośliny strączkowe to jedne z najczęściej wybieranych warzyw w tradycyjnej polskiej kuchni. Cieszą się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowy styl życia, a zwłaszcza wegan i wegetarian. Zawierają dużą ilość białka, więc doskonale sprawdzają się jako zamiennik mięsa. Dlatego polecane są także osobom uprawiającym sporty.
Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?
Rośliny strączkowe mają dużą zawartość węglowodanów, które dostarczają organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii. Ponadto są skarbnicą błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu trawiennego oraz przeciwdziała zaparciom i zapewnia uczucie sytości. Dlatego poleca się je osobom na diecie redukcyjnej, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu także cukrzykom. Sprawdzają się również w przypadku diet bezglutenowych, bo pozbawione są tego składnika. Dzięki temu, że mają wysoką zawartość białka, doskonale zastępują mięso. Są nieodzownym składnikiem jadłospisu wegan i wegetarian, a także sportowców. Regularnie spożywane zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, regulują ciśnienie i obniżają poziom cholesterolu. Polecane są kobietom w okresie menopauzy, bo zawarte w nich izoflawony łagodzą jej objawy.
Rośliny strączkowe
Nasze rośliny strączkowe to nie tylko smaczne dodatki do potraw. To także gwarancja Twojego bezpieczeństwa i zdrowia. Pochodzą z ekologicznych upraw, a sposób ich przetwarzania poddawany jest rygorystycznym kontrolom. Nasze produkty mają certyfikaty BIO, potwierdzające ich naturalny skład. W naszym asortymencie znajdziesz popularne rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, fasola, groch i wiele innych. Doskonale sprawdzą się do dań mięsnych, warzywnych i jednogarnkowych. Dodasz je do sałatek, zup, a także stworzysz z nich pasty, pasztety oraz sosy.