
Kategorie
Cena
-
od
do
Przyprawy jednorodne niezbędnikiem w kuchni
Nic tak nie wzbogaca smaku, zapachu, a nawet koloru potraw, jak przyprawy jednorodne. Ich zastosowanie to pewnego rodzaju sztuka kulinarna, ponieważ trzeba wiedzieć, kiedy używać oraz w jakich proporcjach. Inne sprawdzają się przy mięsie drobiowym lub cielęcinie, a jeszcze inne przy rybach i daniach wegetariańskich. Oczywiście to nie wszystko. Stanowią również dodatki do wyrobów cukierniczych, pieczywa, gorących napojów, czy też alkoholi w postaci wina lub likieru. Ich potencjał jest zatem niemal nieograniczony.
Przyprawy jednorodne z całego świata
Wybierając przyprawy jednorodne, możesz wybrać się w podróż po całym kulinarnym świecie. Chcąc zaznać smaków kuchni tajskiej, warto sięgnąć po jej znak rozpoznawczy, czyli galangal. Wykorzystasz go do dań z owoców morza lub mięsnych. Z kolei agar-agar to idealny dodatek do potraw wegetariańskich charakterystyczny dla japońskich specjałów. W Ameryce Południowej popularnością cieszy się zaś trawa cytrynowa odpowiednia do sałatek, deserów, a nawet herbaty. Oczywiście to tylko nieliczne propozycje spośród wielu. Odkryj pozostałe i eksperymentuj z przyprawami na wiele sposobów!
Przyprawy jednorodne – odkryj korzystne dla organizmu właściwości
Sięgając po przyprawy jednorodne, nie można też zapominać o zdrowotnych korzyściach dla organizmu wynikających z ich spożycia. Kmin rzymski jako bogate źródło żelaza pomaga w leczeniu anemii, jak i również stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych. Obniża także poziom złego cholesterolu. Podobnie jak kardamon, który jednocześnie uchodzi za naturalny środek poprawiający potencję. Wspomaga też utrzymywanie prawidłowej higieny jamy ustnej. A jeśli chcesz zadbać o wzmocnienie odporności organizmu oraz usprawnienie pracy mózgu, nie wahaj się użycia kurkumy.