Pesto – starożytny przepis na zdrowie
Pesto to tradycyjny, włoski dodatek do makaronu, znany już od Starożytności. Jego receptura zmieniała się przez wieki, ale niezmiennie zachwycał smakiem, aromatem i prozdrowotnymi właściwościami. Jest bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera orzechy, które dostarczają organizmowi białka, wspierając tym samym jego prawidłowe funkcjonowanie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na profil lipidowy i normują poziom glukozy. Pesto zawiera także witaminy, takie jak K, która uczestniczy w metabolizmie tkanki kostnej. Z kolei witamina E ma silne działanie przeciwutleniające. Regularnie jedząc pesto, dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez i selen. Dzięki dodatkowi bazylii i czosnku wzmocnisz swoją odporność i złagodzisz stany zapalne, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników.
Co zrobić z pesto?
Pesto ma szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystasz je jako sos do makaronów, przygotowując zdrowe, włoskie dania. Możesz na jego bazie zrobić także sosy do mięs. Skomponuje się również z zupami, dipami i sałatkami. Będzie Ci smakowało w towarzystwie pieczywa, serów, a nawet kopytek. Często używane jest także jako farsz do mięs i kruchych francuskich ciasteczek. Dzięki naszym produktom w prosty sposób stworzysz aromatyczny, włoski posiłek. Co więcej, wybierając je, masz pewność, że dbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny. Nasze pasty i pesto mają certyfikaty BIO. Wykonywane są z ekologicznych składników.
Ekologiczne pesto w Twojej kuchni
W naszym asortymencie znajdziesz rozmaite smaki, więc z łatwością dopasujesz je do swoich preferencji. Zapoznaj się z naszą kolekcją past, czerwonych pesto z suszonych pomidorów, wyśmienitego pesto Genovese, a także produktów na bazie bazylii, cukinii, czosnku niedźwiedziego i karczocha. Zadbaliśmy także o wegańskie produkty, takie jak pesto z oliwą z oliwek i włoskim tofu. Jego zrównoważony smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.