Opcje przeglądania

Sklep partnerski

SOLGAR

terranova

aloe vera

Octy

Octy i ich właściwości zdrowotne

Ocet znany jest od wieków. Powstaje w procesie fermentacji i stanowi połączenie wody i kwasu octowego. Ten ostatni odpowiedzialny jest za jego cierpki i ostry smak oraz charakterystyczny zapach. Ocet jest niskokaloryczny i zawiera śladowe ilości składników odżywczych: soli mineralnych, witamin, aminokwasów i polifenoli. Mimo tego spożywanie octu niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Ocet dodawany do posiłków wspomaga spalanie tłuszczu i ogranicza łaknienie. Obniża również poziom cholesterolu i reguluje stężenie cukru we krwi. Dodatkowo wspomaga trawienie i stabilizuje poziom pH w organizmie. Włączenie octu do diety jest polecane szczególnie osobom, które zmagają się z niestrawnościami.

Rodzaje octów i ich zastosowanie w kuchni

W zależności od typu octu, jego smak może być bardzo różny – od kwaśnego i cierpkiego, poprzez słodki, aż po pikantny. Dlatego warto wiedzieć, do czego można go wykorzystać.

Ocet winny

Powstaje w wyniku fermentacji wina. Jest dość intensywny w smaku. Znakomicie nadaje się do dressingów, sosów do surówek ze świeżych warzyw. Dobrze komponuje się również z daniami z czerwonego mięsa, np. dziczyzny czy wołowiny. Sprawdzi się również do marynowania mięs, nadając im wyraźnego, nieco ostrego smaku.

Ocet jabłkowy

Jest produktem fermentacji jabłek. Wyróżnia go charakterystyczny złocisty kolor i lekko jabłkowy aromat. Ocet jabłkowy wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów. Jest niezastąpionym składnikiem sałatkowych dressingów. Świetnie nadaje się do marynowania mięs – pomoże wyostrzyć ich smak, a jednocześnie je zmiękczyć. Przyda się również podczas przygotowywania bezy.

Ocet ryżowy

Najczęściej otrzymywany jest z przefermentowanego wina ryżowego. W kuchni przydaje się głównie do marynowania warzyw i wzbogacania smaku dań słodko-kwaśnych. Jest również niezastąpiony podczas przygotowywania ryżu do sushi.

Ocet balsamiczny

To produkt fermentacji octowej moszczu (świeżo wyciśniętego soku) winogronowego. Jest bardzo popularnym składnikiem dań kuchni włoskiej. Wykorzystywany jest zarówno do potraw wytrawnych na bazie mięs i owoców morza, jak i deserów, szczególnie lodów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium