
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Napoje roślinne – znakomite substytuty mleka zwierzęcego
Napoje roślinne to doskonała alternatywa dla mleka zwierzęcego. Docenią je osoby, które z jakiegoś powodu wolą go unikać – niezależnie czy wpływ na to mają przekonania, czy bariery zdrowotne, np. nietolerancja laktozy. Napoje roślinne z roku na rok zyskują coraz więcej sympatyków również ze względu na wyśmienity smak i mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Do najpopularniejszych należą napoje kokosowe, ryżowe i sojowe.
Napój kokosowy
Zwykle nazywany mlekiem/mleczkiem kokosowym. Pozyskiwany jest z miąższu kokosowego. Cechuje go wyraźny „kokosowy” aromat, biały kolor i kremowa konsystencja. Jest skarbnicą składników odżywczych, m.in. białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, cynku, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. Pełen jest również antyoksydantów, które poprawiają kondycję skóry. Jest też doskonałym narzędziem w walce ze zbędnymi kilogramami. Oprócz typowego mleczka kokosowego znajdziesz u nas również idealny do deserów krem kokosowy do ubijania i śmietankę kokosową.
Napój sojowy
Stanowi wodny ekstrakt z nasion soi. Wyróżnia się charakterystycznym lekko orzechowym posmakiem. Podobnie do mleczka kokosowego, pełen jest dobroczynnych składników odżywczych. Zawiera m.in. regulujący działanie komórek organizmu kwas foliowy, stabilizujący pracę serca potas czy witaminę B12 znaną ze swoich właściwości krwiotwórczych.
Napój ryżowy
Napój na bazie ryżu, przeważnie brązowego. W smaku można wyczuć delikatne nuty słodyczy. Sprawia to, że ten produkt świetnie nadaje się do przygotowywania deserów. Napój ryżowy bogaty jest w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, potas, sód, selen, magnez i cynk. Obecne w nim fitosterole wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Pozostałe napoje roślinne
Wśród naszych produktów znajdziesz również napoje migdałowe, jaglane, konopne, owsiane i orkiszowe. Oferujemy też mieszanki wszystkich wymienionych wyżej produktów. Część z nich wzbogacona jest dodatkowo o naturalne wzmacniacze smaku, np. wanilię lub czekoladę.