
Grzyby marynowane – skarby natury
Nasze rodzime lasy słyną z bogactwa grzybów, wśród których szczególnie cenione są borowiki i kurki. Wyróżniają się właściwościami leczniczymi i doskonałym smakiem. Polecane są zwłaszcza do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, a także wzmacniania naczyń krwionośnych. Ich regularne jedzenie podnosi odporność i wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Grzyby marynowane to pyszna przekąska tradycyjnej polskiej kuchni, która jest dostępna niezależnie od pory roku.
Źródło zdrowia
Poza swoim niezwykłym aromatem i smakiem grzyby słyną z właściwości odżywczych. Zawierają witaminy A, C, D, PP oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nich także minerałów, takich jak potas, fosfor, wapń, sód i żelazo. Polecane są szczególnie osobom walczącym z nadwagą, ze względu na wysoką zawartość błonnika. W wielu gatunkach grzybów występuje betaglukan, substancja o właściwościach przeciwutleniających, która pobudza pracę układu immunologicznego. Ponadto neutralizuje wolne rodniki, zmniejszając tym samym ryzyko powstawania nowotworów. Co więcej, grzyby są doskonałym źródłem białka i wielu innych cennych składników. Marynowanie nie wpływa w znaczącym stopniu na ich właściwości i nie zmienia ich składu. Smak grzybów marynowanych jest intensywniejszy niż naturalnych i pasuje do wielu potraw.
Jak stosować grzyby marynowane w kuchni?
W naszym asortymencie znajdziesz grzyby marynowane, które pochodzą od sprawdzonych producentów i dostawców. Mają certyfikaty BIO, które świadczą o ich ekologicznym pochodzeniu i sposobie produkcji. Na ich bazie przygotujesz roladki na obiad, sos tatarski do wędlin i jajek, a także sałatki. Możesz je także serwować bezpośrednio z pieczonym mięsem lub pasztetem. Będą także doskonałym uzupełnieniem wegetariańskich dań. Niewątpliwie znajdą zastosowanie w każdej kuchni, urzekając swoim smakiem i aromatem.