
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Glony i algi – źródło zdrowia
Glony i algi wykorzystuje się zarówno jako artykuły spożywcze, jak i składniki leków. Znajdują swoje zastosowanie także przy produkcji kosmetyków. Cenione są od wieków za swoje wartości odżywcze i bogactwo minerałów. Dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu. Doskonale uzupełnią zwłaszcza diety wegetariańskie, bo zawierają dużo białka. Badania wykazały, że regularnie spożywane, pozytywnie wpływają na zdrowie i poprawiają samopoczucie.
Dlaczego warto jeść glony i algi?
Glony i algi gromadzą w sobie minerały obecne w wodzie pod postacią łatwo przyswajaną przez człowieka. Ponadto są bogatym źródłem witamin. Znajdziesz w nich także beta-karoten, jod i wiele innych, cennych składników odżywczych.
Glony i algi działają detoksykująco, więc polecane są zwłaszcza palaczom oraz osobom przyjmującym leki. Pozytywnie wpływają na układ immunologiczny. Stymulują go do pracy, przyczyniając się do wzrostu odporności. Wspierają także prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i nerwowego.
Ponadto działają osłonowo na błonę śluzową żołądka, poprawiają trawienie i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do posiłków, bo wspierają wchłanianie składników odżywczych z innych produktów.
Odkryj z nami bogactwo mórz
Zadbaliśmy o szeroki wybór glonów i alg o prozdrowotnych właściwościach. Znajdziesz u nas produkty prażone i suszone. Wybieraj spośród nori, kombi, wakame i wielu innych odmian, które umieściliśmy w naszej ofercie. Nasze wodorosty zbierane są ręcznie. Doskonale sprawdzą się do sushi, sałatek i ryb. Możesz je upiec, ugotować lub wykorzystać jako przyprawę. Dodadzą smaku Twoim zupom, kremom, plackom, potrawom na bazie ryżu, a także jajecznicy i gulaszom. Są lekkostrawne, więc świetnie sprawdzą się jako dodatek do każdej potrawy.