
Kategorie
Dostępność
Cena
-
od
do
Galaretki i substancje żelujące
Galaretki i substancje żelujące pozwolą Ci dodać gęstości przygotowywanym potrawom. Ich główną zaletą jest zdolność do zatrzymywania wody w produktach spożywczych. Niektóre z nich zwiększają lepkość dania, a inne tworzą struktury żelowe. Przygotowaliśmy dla Ciebie szeroki wybór produktów ekologicznych, które znajdą swoje zastosowanie zarówno w tradycyjnej, jak i wegańskiej kuchni. Stworzysz z nich pyszne dżemy owocowe, marmolady i galaretki. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do soków owocowych i nadzień deserowych. Ponadto zagęścisz nimi budynie, kremy, sorbety, a nawet cukierki.
Dla zdrowia i urody
Nasze galaretki i substancje żelujące to nie tylko doskonały wybór dla Twojego zdrowia. Pozytywnie wpłyną także na urodę. Żelatyna ma liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatym źródłem aminokwasów, które odbudowują tkankę łączną. Tym samym wspiera leczenie chorób stawów, wzmacnia mięśnie, kości, a także pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Ponadto pobudza metabolizm i zmniejsza uczucie głodu. Sportowcy stosują ją jako środek profilaktyczny na urazy i kontuzje oraz substytut białka.
Pektyna to substancja pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w owocach i warzywach, takich jak jabłka, morele i cytrusy. Jej obecność w diecie pozytywnie wpływa na organizm. Pełni funkcję błonnika pokarmowego i poprawia stan flory bakteryjnej jelit. Doskonale sprawdza się jako środek żelujący do domowych dżemów, marmolad i galaretek. Świetnie zagęszcza ciecze, więc z powodzeniem dodasz ją także do soków owocowych, napojów mlecznych, a nawet ketchupu.
Galaretki i substancje żelujące dla wegan
Zadbaliśmy o to, żeby w naszym asortymencie znalazły się także galaretki i substancje żelujące, niezbędne w wegańskiej kuchni. Produktem, który doskonale zastąpi żelatynę, jest agar-agar. Pozyskiwany z wodorostów morskich, zawiera kwasy Omega-3, kwas foliowy, witaminy K, E, B6, mangan, żelazo, cynk, sód, jod oraz błonnik. Doskonale sprawdzi się w przypadku potraw o delikatnym smaku, bo jest całkowicie bezwonny.