Nasiona chia – jak je jeść w niebanalny sposób? Sprawdź, kiedy będą smakować najlepiej

0
Nasiona chia – jak je jeść w niebanalny sposób? Sprawdź, kiedy będą smakować najlepiej

Nasiona chia podbijają serca miłośników zdrowego trybu życia – i nic w tym dziwnego! Ich właściwości odżywcze doceniane są od wieków, a swoją popularność zawdzięczają swojej niezwykłej uniwersalności. Pełne składników odżywczych sprawdzają się jako niebanalny dodatek do wielu potraw. W ciągu ostatnich lat są nieco szerzej dostępne, dlatego też cieszą się niesamowitym powodzeniem. Co jednak powinieneś o nich wiedzieć? Jak je jeść, by było zdrowo i pysznie? Poniżej znajdziesz garść podpowiedzi!

Co wiadomo o nasionach chia?

Chia, inaczej zwana nasionami szałwii hiszpańskiej, pochodzi z Meksyku. Wbrew temu, że jej ojczyzną jest rejon znany ze stosunkowo ostrych potraw, ma dość łagodny smak. Niepozorne, ciemne ziarna, doceniane były od zawsze za moc wartości odżywczych. Niegdyś ogromną popularność stanowił olej z nasion chia. Dziś te nasiona można w zasadzie dodać do absolutnie każdej potrawy. Ze względu na walory smakowe stanowią dość uniwersalny dodatek w kuchni.

Właściwości nasion chia

Nasiona chia należą do kategorii superfoods, ponieważ znajduje się w nich wiele składników odżywczych. To cenne źródło kwasów omega-3 – ich poziom w tych niepozornych nasionach szacuje się na znacznie wyższy, niż ten występujący nawet w łososiu! Co więcej, w nasionach chia znajdziesz mnóstwo błonnika. Ten składnik odpowiada za pracę układu pokarmowego. Chia to także niekwestionowane źródło białka i wapnia, czyli składników, które pomogą Ci zadbać o kondycję Twoich mięśni i kości. Będzie zatem świetnym dodatkiem dla sportowców, których zapotrzebowanie na białko jest stosunkowo wysokie. Moc witamin zawarta w nasionach chia będzie Twoją gwarancją dobrego samopoczucia. Poza tym spożywanie tych ziaren wspomaga pracę mózgu, a także wyrównuje poziom cukru, co oznacza, że jest to produkt przyjazny diabetykom!

Nasiona chia – jak jeść, by było pysznie?

Sposobów na spożywanie nasion chia jest mnóstwo! Warto tylko zaznaczyć, że zaleca się, by nie przekraczać dziennie maksymalnej dawki, czyli 15g. Może to spowodować trudności w przyswajaniu innych składników odżywczych. Jak można przyrządzać nasiona chia? Jak je jeść, by było zdrowo i smacznie? Odpowiedź jest banalna – możesz jeść je dowolnie! Zarówno surowe, jak i przyrządzone w inny sposób, będą świetnym dodatkiem do niemal wszystkich potraw. Jest to dość uniwersalne rozwiązanie, które pokochają zarówno zwolennicy słodkich przysmaków, jak i tych nieco bardziej wytrawnych. Ze względu na swoje właściwości nasiona te mogą być elementem uzupełniającym potrawy dla sportowców, diabetyków, a także osób walczących z nadwagą. Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 najlepsze sposoby wykorzystania nasion chia. Koniecznie je wypróbuj!

Puddingi i koktajle z nasionami chia

Najprostszym, a jednocześnie najbardziej efektywnym sposobem wykorzystania nasion chia w kuchni jest dodanie ich do wszelkiego rodzaju puddingów i koktajli domowej roboty. Warto zaznaczyć, że nasiona chia w kontakcie z płynną konsystencją pęcznieją. Dlatego też dobrze jest, przed dodaniem ich do tego typu deserów, namoczyć je – np. w podgrzanym mleku kokosowym. Nie przepadasz za nim? Można je z powodzeniem zastąpić, np. jogurtem naturalnym! Dodaj ulubione, zmiksowane owoce. Tak przygotowany koktajl będzie świetnym deserem lub pysznym śniadaniem!

Dodatek do sałatek, dressingów i zup

Nasiona chia można spożywać bez namaczania. Wystarczy posypać tymi ziarenkami ulubioną sałatkę i gotowe! Jako że chia to cenne źródło błonnika, białka i witamin, zafundujesz sobie tym sposobem pełnowartościowy posiłek w bardzo prosty sposób. Nasiona chia świetnie sprawdzą się także we wszelkiego rodzaju sosach czy dressingach. Czy wiesz, że ze względu na swój uniwersalny, łagodny smak, dobrze komponują się nawet z mięsem i rybami? Równie świetnie pasują do zup – dzięki nim te potrawy będą gęstsze. Chia to możliwość tworzenia niebanalnych dań, których składniki odżywcze będą odpowiednio zbilansowane. Obecność błonnika w nasionach zapewni Ci uczucie długotrwałej sytości.

Słodkie przekąski, które skradną Twoje serce!

Czy wiesz, że nasiona chia można jeść nawet ze słodkimi przekąskami? Są świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i innych deserów! Dlaczego? Przede wszystkim to zdrowy element, który w doskonały sposób wspiera wyrównywanie poziomu cukru. Dzięki temu, jako dodatek do ciasta, nasiona chia są odpowiednie do spożycia dla diabetyków. Co więcej, mogą być stosowane do chleba z domowego wypieku. W tym celu możesz użyć zarówno całych ziaren chia, jak i zmielonych!

Jak widzisz, nasiona chia można jeść na wiele różnych sposobów. Warto włączyć ten dodatek do codziennej diety ze względu na jego niezwykłe właściwości. W naszej ofercie znajdziesz nasiona chia, z których wyczarujesz zdrowe i pyszne potrawy! Sprawdź sam!

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium